DIY·Inspiratie

TUTORIAL t-shirt pimpen met bleek

Ben je een beetje uitgekeken op je saaie t-shirt? Met bleekmiddel en een sjabloon bereik je snel en makkelijk een heel leuk resultaat.

IMG_3338

Wat heb je nodig?
  • (oud) katoenen t-shirt
  • sprayflesje en/of tandenborstel
  • dunne bleek
  • Freezer paper
  • stukje karton
  • leuke afbeelding
Wat is Freezer paper?

Freezer paper is eigenlijk een Amerikaans product en ontwikkeld voor huishoudelijk gebruik, om bijvoorbeeld vlees in te wikkelen en in te vriezen. Voor huishoudelijk gebruik werd het steeds vaker vervangen door plasticfolie of aluminiumfolie. Freezer paper zou waarschijnlijk niet meer op de markt zijn als het niet was ontdekt voor hobbydoeleinden. Freezer paper heeft namelijk een speciale eigenschap: Je kunt het tijdelijk en zonder risico of schade op stof vast strijken. Na gebruik is het papier makkelijk los te trekken van de stof, en de stof is helemaal schoon (niet plakkerig). Het papier is meerdere malen opnieuw te gebruiken.

Hoe ga je te werk?

Ik heb 2 shirtjes gemaakt, een roze en een paarse. Bij de paarse heb ik expres wat dingen fout gedaan om de verschillen te laten zien. Laten we eerst even door de stappen heen lopen.

Stap 1: Kies een leuke afbeelding uit. (Tip: Google op ‘silhouette’ of zoek op Pinterest op die term en je krijgt legio bruikbare plaatjes). Mijn dochter is gek op unicorns, dus ik koos een plaatje van een eenhoorn (ik gebruikte de zoekterm: silhouette unicorn).

Stap 2: Teken deze afbeelding over op het (matte gedeelte) van het Freezer paper en knip het plaatje uit.

Stap 3: Strijk vervolgens op een lage stand de uitgeknipte afbeelding met het gladde gedeelte naar beneden op het shirt. Zet de stoomfunctie op je strijkijzer hiervoor uit.

Stap 4: Leg voordat je met de bleek aan de gang gaat een kartonnetje binnenin het shirtje om doorlekken op het achterpand te voorkomen.

Stap 5: Spray of spetter de dunne bleek over en rondom de afbeelding. Het mooiste is een mix van spray en spetters. Toen ik klaar was bedacht ik me dat je de spetters heel goed met een schone tandenborstel zou kunnen maken. Extra tip voor jullie!

Stap 6: Laat de bleek helemaal drogen voordat je het Freezer paper er weer afhaalt. Anders krijg je geen mooie strakke lijnen. Leg hem als het even kan in de zon te drogen voor een extra mooi effect.

Tips

In het paarse shirt zit 15% polyester en 85% katoen, je ziet hierop dat de bleek niet zo goed pakt als op het roze shirt met een verhouding van 5%-95% in de stof.

Bij het paarse shirt heb ik het plaatje meteen verwijderd toen de stof nog nat was. Bij het roze shirt heb ik gewacht tot de stof helemaal droog was. Je ziet duidelijk in het roze shirt dat de lijnen van de eenhoorn veel strakker zijn. Wacht dus echt met het verwijderen van het sjabloon tot de stof droog is.

Gooi het sjabloon niet meteen weg, je kunt hem vaker gebruiken. Bewaar hem dus goed!

IMG_3336
Verschillen tussen de 2 shirtjes
IMG_3340
Duidelijke strakke lijnen

Binnenkort een aanvullende tutorial voor het gebruik van textielstiften of verf in combinatie met dit sjabloonpapier.

Ik ben erg benieuwd naar jullie creaties. Show ze in de reacties!

Wil je meer van dit soort tutorials en tips van anderen? Wordt dan lid van onze Facebookgroep DIY – pimp je kleding

Liefs Marieke

 

12 gedachten over “TUTORIAL t-shirt pimpen met bleek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s