Fonts·Journaling

Hoe maak je goed gebruik van lettertypes – tips & trics

Deze blog is bedoeld om je een uitgebreid overzicht van lettertypen te bieden.  De verschillende categorieën, hoe ze te kiezen, hoe ze te gebruiken en zelfs waar gratis downloads van lettertypen te vinden zijn.

De standaard lettertypes kennen we nu wel, maar met nieuwe lettertypes kun je veel creatievere en leuke kanten op. Je moet alleen wel met enkele punten rekening houden.

Welke lettertypes zijn er?

Er zijn legio verschillende lettertypes, maar laten we ons richten op de 4 basiscategorieën. Deze zijn handig om te begrijpen wanneer je een lettertype kiest of als je in je ontwerpen lettertypes (Fonts) gaat combineren.

Serif (schreef in het Nederlands)
Dit lettertype heeft horizontale pootjes aan de uiteinden van de letters. Dit wordt gezien als een meer traditioneel lettertype.

Sans-serif (schreefloos in het Nederlands)
Dit soort letters hebben juist geen pootjes aan de uiteinden en zijn wat strakker. Daardoor ogen deze lettertypes ook wat moderner.

Script
Dit lettertype kunnen beschouwen als cursieve of handgeschreven lettertypes. Ze hebben meestal aansluitende letters. Dit lettertype is in veel verschillende stijlen beschikbaar zijn, van elegant, tot leuk en casual, tot met de hand getekend.

Decorative/display
Dit lettertype is bedoeld om je aandacht te trekken. Ze zijn vaak ongebruikelijk en minder praktisch. Je kunt ze het beste in kleine doses en voor een specifiek effect of doel gebruiken.

Soorten lettertypes
Voorbeelden
Hoe kies je nu een geschikt lettertype?

Bedenk eerst wat het doel is van je ontwerp. Wat voor soort publiek wil je bereiken.
Pas daar je keuze van je lettertype op aan. Casual, urban, retro, klassiek, trendy of juist een hipster. Typografie is de kleding die je boodschap draagt. Je boodschap en tone of voice kan met het juiste lettertype het juiste gevoel overbrengen. Kies je lettertype dus verstandig. Kijk maar eens wat het verschil kan zijn.

gebruik-lettertypes1.png
Exact dezelfde boodschap met een ander lettertype geeft direct een ander gevoel mee.

Waar en hoe je ontwerp bekeken zal worden, moet ook in je lettertype-keuze passen. Een ontwerp voor een visitekaartje heeft bijvoorbeeld een lettertype nodig dat gemakkelijk leesbaar is op een klein formaat. Grafische afbeeldingen op sociale media, die waarschijnlijk op mobiele apparaten worden bekeken, hebben baat bij lettertypes die goed op het scherm worden weergegeven.

Als je twijfelt of een bepaald lettertype geschikt is voor jouw ontwerp, is het altijd een veilige keuze om een ​​meer neutraal lettertype te kiezen.

Belangrijk is dat een lettertype altijd jouw merkidentiteit moet versterken!

Hoe veelzijdig is je lettertype?

Het is vaak handig om een paar neutrale lettertypen op ‘de plank te hebben liggen’ die je te allen tijde kunt gebruiken.  Dit soort lettertypen, ook wel ‘werkpaard’-lettertypes genoemd, zijn meestal standaard-schreefletters of schreefloze lettertypes die overal vrij kunnen worden gebruikt omdat ze niet veel aandacht naar zichzelf trekken. De handigste soort is er in verschillende gewichten (zoals licht, normaal, medium, vet of zwaar) en stijlen (zoals smal, gecomprimeerd, uitgebreid of small caps).

Soorten lettertypes2
Neutraal lettertype in verschillende gewichten en stijlen

Als je dit lettertype in zijn verschillende gewichten gebruikt in één tekst brengt dat veel gemak, maar maak je je ontwerp toch aantrekkelijk en samenhangend.

Is je lettertype leesbaar?

Grootte: kies een puntgrootte die past bij je ontwerpcontext. Een visitekaartje heeft een ander lettertype nodig dan een evenementposter.

Spatiëring: het aanpassen van de spatiëring van je tekst, zodat deze geschikt is voor je ontwerp, levert een grote bijdrage aan verbeterde leesbaarheid. In de meeste gevallen verbetert de grote afstand de leesbaarheid. Maar als je weinig ruimte hebt, moet je experimenteren met verschillende combinaties van lettergrootte en spatiëring om de leesbaarheid te optimaliseren.

X-hoogte: dit is de hoogte van de kleine letters van een lettertype. Een royale x-hoogte in verhouding tot de hoofdletters van het lettertype verbetert de leesbaarheid en onderhoudt deze op kleinere formaten. Je wilt echter niet dat de x-hoogte zo dicht bij de hoofdletters komt dat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen de twee gevallen.

De I / l / 1-test: probeer het volgende voor elk lettertype dat je overweegt voor tekstpassages die zowel letters als cijfers bevatten: typ een hoofdletter I, een kleine letter L en het cijfer 1. Als twee of meer identiek lijken, kunnen lezers over bepaalde woorden of letter / cijfercombinaties struikelen.

Soorten lettertypes3

Lettertypes combineren

Het kiezen van twee of meer lettertypes om samen te gebruiken kan lastig zijn. Je wilt dat de lettertypes elkaar aanvullen, maar niet te veel op elkaar lijken. Het combineren is geen vast proces, maar is meestal het resultaat van een mix van persoonlijke smaak, oefening, instinct en observatie.

Zoek een gedeelde kwaliteit: lettertypen die er aanzienlijk anders uitzien maar iets gemeen hebben, werken vaker goed samen.

Zoek lettertypen van dezelfde ontwerper: letterontwerpontwerpers ontwerpen vaak met een unieke benadering of een herkenbare esthetiek. Hun lettertypen delen een bepaalde look of structuur waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gekoppeld.

Geef elk lettertype een opdracht: de door jou gekozen lettertypes moeten zo verschillend zijn dat ze een duidelijke visuele hiërarchie creëren, zodat kijkers zien waar ze moeten kijken en wat belangrijk is. Een schreefloos en een schreef-lettertype zijn vaak genoeg om dit effectief te doen.

Waar kun je gratis lettertypes vinden?

Er zijn heel veel websites waar je gratis lettertypes kunt downloaden. Controleer wel altijd de licentie van het lettertype dat je downloadt voordat je het gebruikt. Gewoonlijk wordt het in de licentie gegeven of het voor persoonlijk, commercieel of educatief gebruik is.

Enkele goede websites die ik gebruik voor lettertypes:

Font Squirrel

Dafont

1001 Fonts

Welk lettertype gebruik jij het liefste? Is er misschien een lettertype die je mij aanraadt?

Liefs Marieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s