Afbeeldingen·Fotografie

Stockfoto’s

Goede foto’s en afbeeldingen zijn onmisbaar voor je bedrijfswebsite, blog of webshop. Met de juiste foto zet je in 1 keer de juiste sfeer neer.

Natuurlijk is het het leukste om zelf je camera te pakken en zelf je foto’s te maken, maar naast eigen foto’s kun je voor je website ook gebruik maken van stockfoto’s.

Een stockfoto is een foto die een fotograaf via een stockbureau (beeldbank) verkoopt. De foto is niet exclusief en kan door meerdere partijen worden aangekocht.

Je kunt dus niet klakkeloos afbeeldingen van internet halen. Op foto’s zit namelijk auteursrecht. Als je deze foto’s gebruikt, zonder toestemming van de fotograaf , ben je in overtreding. Vergelijk het met het auteursrecht en copyright op boeken.

Er zijn gelukkig ook heel veel websites die gratis stockfoto’s aanbieden. De makers van deze foto’s hebben toestemming gegeven om de afbeeldingen commercieel te gebruiken. Je kunt deze gratis rechtenvrije afbeeldingen op je website zetten of in je blog gebruiken.

Net als bij velen is Pixabay mijn persoonlijke favoriet. Bij Pixabay vind je altijd wel een passende foto of plaatje! Zoeken naar de juiste foto’s is heel eenvoudig. De foto’s zijn over het algemeen van hoge kwaliteit!

gratis afbeelding website of blog

Andere fijne sites met gratis stockfoto’s zijn
Pexels
Unsplash
Freepik 
Freeimages
Stocksnap

En zo zijn er nog veel meer.

Let altijd goed op de licentie van de stockfoto’s! Vaak wordt er per foto of voor de hele website aangegeven onder welke voorwaarden je de foto’s mag gebruiken!

rechtenvrije stockfoto

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om betaalde stockfoto’s te gebruiken. Op online beeldbanken zoals Shutterstock,  Fotalia en Dreamstime vind je over elk onderwerp geschikte foto’s tegen relatief lage prijzen. Omdat je betaalt voor het gebruik van deze stockfoto’s is het aanbod ook groter, en soms van betere kwaliteit, dan op de websites met alleen gratis stockfoto’s.

Groetjes Marieke

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s