Foto albums

Digitale familie-albums

Ieder jaar maak ik een familie album van het hele jaar. En ieder jaar is het weer een kunst om iets origineels te bedenken.

In november begint het meestal al weer te kriebelen om voor het nieuwe jaar weer een nieuw ontwerp te maken.

In ons gezin wordt zeer regelmatig een album uit de kast gepakt om dat jaar nog eens door te bladeren. Mijn werk wordt hier dus wel gewaardeerd.

IMG_2794

Waar moet je nu aan denken om een mooi uitziend album te maken?

Software

Er zijn heel veel digitale en online programma’s te vinden. Hier zit onderling veel verschil in. Kies in elk geval voor een programma waar jij makkelijk mee kunt werken. Kijk hierbij ook naar je budget. De prijzen lopen nogal uiteen.

Thema

Bedenk vooraf goed wat je wilt en werk vanuit een thema. Maak hierbij templates. Zo maak je het jezelf makkelijk en blijft je album van voor tot achter een mooi geheel. Een thema hoeft geen groot iets te zijn. Zwart-wit met 1 basiskleur is bijvoorbeeld ook al een thema.

Indeling

Hoe ga je je album indelen? Je kunt voor iedere week een pagina maken, zodat je een soort 365 dagen project krijgt. Je kunt ook juist activiteiten bundelen of alleen pagina’s maken van de belangrijke dagen (denk aan een uitje, een verjaardag, vakantie, e.d.). Zelf vind ik het leuk om juist ook de kleine dingen een plekje te geven in mijn album. Dat zijn juist de dingen die je snel vergeet en die wel echt jouw, leven jouw leven maken! Die wil je ook doorgeven aan je kinderen of op een later moment, met een kopje thee en een chocolaatje op de bank, nog eens van genieten.

Journaling

Maak een selectie van maximaal 3 lettertypes (fonts) en blijf daar bij. Zo kun je toch variëren en blijft het toch 1 geheel. Je kunt hier ook nog naar wens variëren in kleur. Met journaling kun je een heel eigen draai geven aan je album. Er staan vaak al heel veel fonts standaard op je computer. Sommige fotoprogramma’s bieden zelf ook nog een hele range aan mooie lettertypes die je in hun programma kunt gebruiken. Wil je toch nog iets heel anders, dan kun je ze ook nog downloaden.

Cliparts

Om je album nog verder te personaliseren is het vaak leuk om cliparts in te voegen. Zorg hiervoor wel dat je 1 set gebruikt of in ieder geval plaatjes die bij elkaar passen. Dan wordt het geen rommeltje en past alles mooi bij elkaar. In de meeste fotoprogramma’s worden cliparts aangeboden. Dit is een mooie start voor beginnende creatievelingen. Zelf maak ik gebruik van kits die speciaal ontworpen zijn om te gebruiken in digitale albums. Of ik maak de kit helemaal zelf!

Achtergrond

Persoonlijk houd ik van een witte achtergrond als basis, maar natuurlijk is het ook erg mooi om ook voor een achtergrond in kleur te kiezen. Je zou hier ook nog kunnen varieren in een achtergrondkleur per maand of per seizoen.

Het allerbelangrijkste dat ik je wil meegeven: het is jouw album! Het is jouw leven wat je digitaal vormgeeft. Niets is verkeerd en alles kan en mag!

Veel succes met het maken van jouw album! Ik ben erg benieuwd naar jullie creaties.

Liefs Marieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s